Svetlobna znamenja

© 2015 - izdelava spletne strani, Žarko Petrovič zadnja sprememba: 9 .6. 2015
Domov Fotografija Nenavadno Kontakt

SVETLOBNA ZNAMENJA (KROGI) – KAJ JE TO?!

Za nekatere so to čudeži, ki so se začeli v svetu zaznavati šele po letu 1997. V Sloveniji po letu 2001. Za druge so to znamenja in sporočila nezemljanov, tesnih sodelavcev velikega Učitelja – Maitreja, ki naj bi razdvojeno človeštvo najprej povezal nato pa rešil velike pogube. Tretji imajo za to povsem preprosto in logično  razlago – to je normalen fizikalen pojav - običajen odboj svetlobe od okenskih stekel na zgradbah.  Pri tem pa se ne obremenjujejo preveč s posebnostmi teh pojavnih znamenj, ki še nimajo za vse, argumentirane znanstvene razlage. So pa tudi taki, ki v strahu, da ne bi izpadli neumni, ta svetlobna znamenja povezujejo s sencami bližnjih dreves ali nečim podobnim in prav zaradi tega dejansko tako tudi izpadejo.  Kakor koli! Svetlobna znamenja so! Tudi v Radovljici! Ne glede na to, kaj si mislimo o njih in kako si jih razlagamo.  Tukaj predstavljene fotografije so nastale v obdobju od meseca maja do oktobra v letu 2009 - večinoma v centru mesta Radovljica, njegovi okolici in bližnjih krajih, predvsem v času nizkega sončnega horizonta (zgodaj zjutraj ali pozno popoldne). Nekaj fotografij je nastalo v opoldanskem času, ko je sonce v najvišjem navpičnem položaju in s tem z najmanj možnosti pojava odboja in projiciranja svetlobnih efektov od okenskih šip. A so se kljub temu svetlobna znamenja tudi v teh okoliščinah pojavljala! Za to se je treba že bolj potruditi za argumentirano razlago. V Radovljici še vedno lahko občudujemo pisano paleto svetlobnih znamenj. Najbolj slikovita se pojavljajo na vhodnem pročelju Občine Radovljica, na vzhodnem pročelju GB ter na Prešernovi in Cankarjevi ulici.
Nekaj osnovnih oblik svetlobnih znamenj - od krožnih z “X”-em, “I”-jem, rombnih pa vse do bolj kompleksnih in zapletenih oblik.
Spletno stran “Svetlobna znamenja v Radovljici” sem imel objavljeno na spletu od 2009 do 2013. Tokrat jo objavljam v skrčeni obliki v sklopu te moje, osebne spletne strani, ki je namenjena fotografiji, ne samo umetniško ustvarjalni, temveč -  tudi pripovedni. Avdiovizualna oblika pripovedništva pa ima še posebej veliko pripovedno moč ...
zarko-galerija.info
Podobe v ognju Svetlobna znamenja Nepojasnjen zvok

Avdiovizualne fotografije - “Svetlobna znamenja v Radovljici”

Svetlobna znamenja, ki so me najbolj fascinirala

V galeriji spodaj, sem zbral nekaj fotografij s svetlobnimi znamenji, ki so me leta 2009, ko sem svetlobna znamenja malo bolj pozorno spremljal, najbolj navdušila. Prva fotografija -  pročelje GB v Radovljici 21. 7. 2009, druga fotografija - pročelje O. Radovljica, 27. 8. 2009, tretja do sedma fotografija - Trzin, 20. 10. 2009. Ta znamenja so se me najbolj dotaknila. So bila na meji resničnega ... In še znamenja, ki so se pojavila na fasadah stolpnic na Planini v Kranju, 25. 9. 2009. Ta so me navdušila s svojo množičnostjo, raznolikostjo in mogočnostjo.
V spodnji “zoom galeriji” sem izbral štiri oblike svetlobnih znamenj, ki po svoji pojavnosti odstopajo od drugih in si jih je težje razložiti. Nekaj spletnih povezav na to temo: Link1; Link2; Link 3; P.S.: Svetlobna znamenja so bila kot zanimivost najbolj atraktivna od približno 2000 leta do 2007. Največ internetnih prispevkov je prav iz tistega obdobja.
1. več    2. več     3. več    4. več
Svetlobna znamenja